SPRINGLEVEND VERLEDEN

Historische Producties

Activiteiten

(Pre)historische Educatie

Voor basisschoolleerlingen en leerlingen van het voortgezet onderwijs heeft Springlevend Verleden diverse educatieve programma’s ontwikkeld. Deze veelzijdige, spannende en leerzame workshops spelen zich af in de steentijd, Romeinse tijd en de middeleeuwen. 

De educatieve programma’s van Springlevend Verleden zijn in principe geschikt voor alle leeftijden: het niveau en de intensiteit van de workshop of training wordt aangepast aan de leerlingen. Een combinatie worden van verschillende onderdelen is mogelijk, losse onderdelen kunnen ook als korte workshop worden aangeboden. Springlevend Verleden verzorgt graag een programma op maat. De tas van…

Bepakt en bezakt komt Springlevend Verleden in de klas en geeft aan de hand van de inhoud van verschillende tassen uitleg over het leven van onze voorouders. Deze interactieve presentatie kan worden aangevuld met een korte workshop of activiteit. 

  • Uit de tas van iemand uit de steentijd komen tal van voorwerpen en bijbehorende verhalen over jacht, wonen en reizen met de seizoenen. 
  • De tas uit de bronstijd verhaalt over het nieuwe materiaal: brons, handel en wonen in de rivierdelta van Nederland. 
  • Uit de ijzertijdbuidel komen verhalen over het boerenbestaan en de invasie van de Romeinen. 
  • De tas van de Romeinse soldaat vertelt over zijn leven in het leger, herinneringen aan thuis en spannende veldslagen. 
  • De middeleeuwse reistas van de timmerman zit vol met gebruiksvoorwerpen uit het leven van alle dag, gereedschappen en spelletjes. 

Een leerzame en interactieve aanvulling op een projectweek of geschiedenisles. 


PreHistorie 

Op jacht
In dit programma gaan leerlingen mee op jacht in het mesoliticum. Ze leren sluipen, speerwerpen en vuur maken. Bij uitstek geschikt voor basisschoolleerlingen. 

Atlatl maken
In deze workshop maken leerlingen uit hout een eigen speer en speerwerper (atlatl). Zijn die klaar, dan gaan we oefenen in ver maar ook in precies werpen! Bij uitstek geschikt voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. 

Bronstijdkrijger
Leerlingen leren vechten als echte krijgers uit de bronstijd, met oefenzwaarden van hout. Geschikt voor zowel basisschoolleerlingen als leerlingen uit het voortgezet onderwijs. 

Romeinse tijd 

Zo word je een Romeinse soldaat 
In twee uur tijd worden leerlingen gedrild tot Romeinse soldaat. Ze leren exerceren, speerwerpen, rekenen, Romeinse spelletjes en koken een soldatenmaaltijd. Geschikt voor basisschoolleerlingen en leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Gladiator
Op de Ludus Gladiatori (gladiatorenschool) worden leerlingen gehard tot Romeinse gladiatoren. 
De trainers van Springlevend Verleden geven een vechttraining met Romeinse houten oefenzwaarden en onderwijzen een aantal basistechnieken. Daarnaast worden ze ingewijd in de theatrale kant van het gladiatorengevecht. Want als echte gladiator kun je niet alleen vechten, maar weet je ook het publiek in de arena te bespelen en voor je te winnen… Geschikt voor basisschoolleerlingen en leerlingen van het voortgezet onderwijs. 

Muziek
In deze workshop maken leerlingen Romeinse percussie-instrumenten. Denk hierbij aan trommels, een schellekoord met zelfgemaakte schellen van messing en een slaghout uit beukenhout, een rasp uit vlier, en een rammelaar uit kalfs- of geitenhoefjes. Daarna maken we samen muziek. Geschikt voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 en leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Middeleeuwen

Tijdens de workshop over de middeleeuwen draait alles om het dagelijks leven in die tijd: leerlingen komen meer te weten over middeleeuwse ambachten als smeden, leer- en houtbewerking, vuur maken, koken met middeleeuwse ingrediënten en natuurlijk middeleeuwse spellen. Geschikt voor alle leeftijden. 


Je eigen historische actiefilm

Tijdens deze workshop leren leerlingen eerst de basis van veilig en spectaculair vechten, mét en zonder wapens. Daarna gaan we een gevechtsfilm maken. Leerligen leren een choreografie opbouwen. Als alles goed geoefend is, filmen ze met hun eigen telefoons hun ingestudeerde gevechten. Hierbij komt ook de hantering van de camera aan bod, zodat de gevechten zo mooi mogelijk in beeld komen. Geschikt voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. 

Meer informatie over workshops is hier en hier te vinden.  


Foto: "(Pre) Historische Educatie" Silvana Burnes