SPRINGLEVEND VERLEDEN

Historische Producties

Activiteiten

Workshops, Trainingen en Lezingen

Van primitieve technieken tot het aanleren van didactische vaardigheden. 

Op zoek naar een speciale workshop en geen idee waar een goede workshopgever te vinden is? Wij organiseren van thematische workshops over historische vaardigheden, activiteiten en shows. Eén van onze workshops gaat over hoe je met bijlen van een boomstam balken en planken maakt voor de bouw en meubelmakerij. 

Wij helpen graag met het opleiden van personeel/vrijwilligers op het gebied van presenteren, rondleider, activiteitenbegeleider. Wij helpen U ook bij het opzetten of verbeteren van educatieve programma’s. 

Springlevend Verleden geeft lezingen: onderwerpen kunnen bijvoorbeeld zijn: primitieve technieken (leer, vuur, hout, bijl, boog, speer, jacht, huizenbouw), werken met en voor publiek, Gladiatoren, Vikingen en Voorstellingen maken. 

Altijd al je eigen bijlsteel, kruk of schep willen maken?  Wij kunnen bijvoorbeeld een krukje uit een boomstam maken met jullie! Maak met wiggen, hamer, bijl, mes, bijtel en lepelboor een krukje uit één stuk boomstam. Uit één stuk boom stamp splijt en hak je de zitting en 3-4 poten voor een krukje. Met bijl en mes en/of guts breng je de zitting in vorm. Met een bijtel of lepelboor maak je gaten in de zitting waar de poten in vast komen zitten. Met een bijl breng je de poten ruw in vorm. Op het schaafpaard kunnen deze eventueel verder worden afgewerkt. Als alle onderdelen klaar zijn zet je de poten met een blinde wig of geheel door de zitting heen vast. Als afwerking kan je krukje nog een laagje olie krijgen. Ga je voor een robuuste look of wil je een verfijnt meubelstukje maken? Hoe netjes je deze onderdelen afwerkt mag je zelf bepalenWe werken uitsluitend met handgereedschap. Deze workshop is inclusief lunch en een biertje aan het kampvuur na afloop.

Schieting uit de kant: Als kind maakte mijn broers en ik al bogen van verse wilg. Mooi tak zoeken en afzagen, kepen snijden, opspannen met een touwtje, pijl van een bamboestengel en schieten maar. Bij een “schieting uit de kant” maak je een boog, oefent er een beetje mee en daarna gaan we zien wie het doel kan raken.

Leerbewerking: Al eeuwen maken mensen gebruik van de huid van dieren om kleding en schoenen te maken. In deze workshop leer je de basis van leerbewerking. Samen maken we een buideltje of iets anders eenvoudigs.