SPRINGLEVEND VERLEDEN

Historische Producties

Activiteiten

Foto: Rob Vlieland

Vurig

Bij dit thema draait alles om vuur, te beginnen bij het zelf maken van vuur op historische wijze. Maar hoe maakte mensen vuur voor de uitvinding van lucifers en aanstekers? In deze workshop leer je vuurmaken door middel van wrijving, met de vuurboog en door middel van percussie met vuurslag en vuursteen. Hoe maak je tondel, bouw je een vuur op en hoe zorg je ervoor dat het blijft branden? 

Wat koken betreft zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan pizza-, pastei-, broodbakken in hout gestookte ovens of op een ijzeren bakplaat boven open vuur. Vis en vleesroken is met ons een makkie – en we kunnen ook langs komen met onze mobiele leemoven, brood- pizza- en pasteienbakker. 

Altijd al een leemoven in je eigen tuin willen hebben maar niet de middelen en vaardigheden om er één zelf te maken? Dit is je kans. Ofwel je kan een oven laten bouwen, of je bouwt zelf gewoon mee! Onder leiding van een ervaren leemovenbouwer werk je in enkele teams van tenminste twee personen aan je eigen leemoven. De oven wordt gemaakt op een stabiele, vervoerbare basis. Aan het eind van twee dagen werk kan iedereen zijn eigen oven mee naar huis nemen. Deze workshop kan worden aangeboden met een overnachting in een middeleeuwse boerderij, lunch, ontbijt van het vuur en een maaltijd uit de leemovens op Erve Eme. Pizza, brood en andere lekkernijen smaakten nog nooit zo lekker als uit een eigen houtgestookte oven. 

Openlucht sauna bouwen: Wilgentenen, dekens, stenen, een emmer water met grote lepel en een groot vuur zijn alle ingrediënten voor een openlucht sauna. Samen bouwen we de sauna op, stoken met het vuur de stenen tot ze roodgloeiend zijn. Dan is het tijd om de sauna in te gaan.  

Foto: "Vurig" Rob Vlieland


Hoe maakte mensen vuur voor de uitvinding van lucifers en aanstekers?


Wat koken betreft zijn de mogelijkheden eindeloos...


Altijd al een leemoven in je eigen tuin willen hebben?