SPRINGLEVEND VERLEDEN

Historische Producties

Activiteiten

Workshops & Trainingen

Springlevend Verleden verzorgt graag en vaak workshops en/of trainingen rond diverse historische thema’s. Van het concreet aanleren van historische vaardigheden en technieken, tot het ontwikkelen van nieuwe publieksactiviteiten en voorstellingen, en het opzetten of verbeteren van educatieve programma’s.   

Wij helpen graag met het hands-on opleiden van professionals op het gebied van presenteren, werken met en voor publiek, rondleiden, activiteiten begeleiden en het verbeteren van didactische vaardigheden. 

Workshops 

Krukje uit één boomstam
Maak je eigen kruk uit een boomstam met handgereedschap. Uit een stuk stam hak je de zitting en 3-4 poten. Met bijl, mes en guts breng je de zitting in model, met de beitel of lepelboor maak je de gaten voor de poten. De poten breng je met een bijl ruw in vorm, en werk je verder af op het schaafpaard. Daarna zet je ze met een blinde wig of door de zitting heen vast. Werk je kruk af met een laagje olie. Hoe netjes je je kruk afwerkt bepaal je zelf. Ga je voor robuust of voor precisie?
 

Schieting uit de kant
Bogen maken van verse wilg: mooie takken zoeken en afzagen, kepen snijden, opspannen met touw, pijl van een rietstengel en hup, schieten maar. Dat is ‘schieting uit de kant’. Raak jij als eerste het doel?
 

Leerbewerking
Sinds jaar en dag gebruiken mensen dierenhuiden om kleding en schoenen van te maken. In deze workshop maak je je de basis van leerbewerking eigen. Samen vervaardigen we een buideltje, riem, mes- of zwaardschede.

Vuur maken
Van een prehistorisch of vroegmiddeleeuws geklede vuurmaker leren deelnemers de vuurtechnieken uit de prehistorie en/of middeleeuwen. We gaan in de natuur op zoek naar tondel (makkelijk brandbaar materiaal) en vervolgens aan de slag met de vuurboog en de vuurslag om zelf vuur te maken. Als het lukt die oude technieken onder de knie te krijgen natuurlijk, want dat is nog niet zo eenvoudig.

Kantrechten & bouwen
Hoe maak je van ruwe boomstammen een bouwwerk? Onder leiding van een historische timmerman gaan we met replica’s van oude gereedschappen – diverse bijlen, haalmessen, hamers en beitels – planken en balken maken. Hiermee construeren we vervolgens simpele houtverbindingen. Na deze workshop kun je thuis aan de slag om bijvoorbeeld een afdak of schuurtje in je tuin te bouwen.
 

Alle workshops kunnen natuurlijk inclusief lunch + welverdiend biertje aan het kampvuur na afloop.