SPRINGLEVEND VERLEDEN

Historische Producties

Activiteiten

Foto: Rob Vlieland

Vurige Workshops

Bij dit thema draait alles om vuur, te beginnen bij het zelf maken van vuur op historische wijze.  

Vuur maken zonder lucifers of aanstekers 
In deze workshop leer je op twee manieren vuur maken: met de vuurboog door middel van wrijving en via percussie met vuurslag en vuursteen. Je leert tondel maken en te verzamelen, en verschillende technieken om een vuur op te bouwen en te laten branden. 

Koken op vuur 
Koken op vuur biedt eindeloze mogelijkheden: in houtgestookte ovens of op een ijzeren bakplaat boven open vuur kun je pizza-, pastei-, en brood bakken. In een rookoven kun je vis- en vleesroken. In deze workshop – desgewenst bij je thuis, op historische locatie of op Springlevend Verleden HQ – gaan we met deze technieken aan de slag. Gezellig samen koken én eten.

Leemoven bouwen
Onder leiding van een ervaren leemovenbouwer werk je in teams van tenminste twee personen aan je eigen leemoven. We maken samen een ontwerp, en bouwen de oven uit vuurvaste steen, leem en stro op een stabiele, vervoerbare basis. Na twee dagen werken kan elk team zijn eigen oven mee naar huis nemen. Deze workshop is inclusief overnachting in een middeleeuwse boerderij, twee dagen lang maaltijden van het vuur en uit een leemoven. Mogelijk op diverse locaties in Nederland. 
 

Openlucht sauna bouwen
Wilgentenen, dekens, stenen, een emmer water met een grote lepel plus een flink vuur is alles wat nodig is voor een openlucht sauna. We bouwen samen de sauna, en stoken stenen op het vuur roodgloeiend. Dan is het tijd om samen de sauna in te gaan.  

Smeedijzeren bakplaten
Deze 12mm dikke smeedijzeren plaat van 65x65cm naar eigen ontwerp maakt buiten koken tot een unieke belevenis. Ideaal voor groepsactiviteiten en echte buitenmensen. Om lekker hamburgers, verse tortilla’s en kaasbroodjes op te bakken, of een volledig Engels ontbijt op klaar te maken. Redt met gemak zes pannenkoeken per minuut als hij goed heet is! Alleen te koop bij Springlevend Verleden.

Plaat met onderstel € 299 inclusief BTW.
Plaat met onderstel en vuurschaal € 349 inclusief BTW.
Levering in overleg € 0,50/km inclusief BTW.

Foto: "Vurig" Rob Vlieland


Hoe maakte mensen vuur voor de uitvinding van lucifers en aanstekers?


Wat koken betreft zijn de mogelijkheden eindeloos...


Altijd al een leemoven in je eigen tuin willen hebben?